Овочі-Ягоди-Сад

Японські вчені вивели томати без насіння

Партенокарпічні (безнасінні) плоди,
отримані за ГМ-технологією CRISPR/Cas9 (праворуч)

Японські біологи з Університету Токушіми використали технологію CRISPR для отримання томатів без насінин і не потребують запилення, йдеться у статті в журналі Scientific Reports.

Зазвичай партенокарпічні (безнасінні) плоди зустрічаються у багатьох культурних рослин, що відбиралися в ході селекції, як продукт випадкової мутації, що сталася за тисячоліття культивування. Вчені зуміли домогтися того ж за лічені дні за допомогою спрямованої генної модифікації за допомогою системи CRISPR/Cas9.

Цільова мутація була внесена в ген SlIAA9, що призвело до підвищеного вироблення ауксинів, рослинних гормонів, що стимулюють ріст плодів без формування насіння. В іншому ГМ-рослини нічим не відрізнялися від звичайних, тільки листя (їх ріст також контролюється ауксинами) мало менш порізану форму.

Крім того, нові томати не потребують запилення. Розмножувати такі рослини доведеться «живцями», що може нести додаткові трудовитрати, але це завдання цілком можливо автоматизувати і роботизовати.

Автори відзначають, що до появи CRISPR / Cas9 вже було зроблено декілька спроб отримання партенокарпических томатів за допомогою ГМ-методів попереднього покоління, однак всі ці роботи були надзвичайно затратними по ресурсам і часу і недостатньо надійними. Тоді як новий підхід з використанням CRISPR / Cas9 відрізняється швидкістю, простотою і високою точністю модифікації цільового гена.

Читайте також: Томати втратили смак на догоду красі й транспортабельності