Птиця споживає пір’я через брак неперетравної клітковини
Канібалізм може спричиняти до 20% падежу стада птиці залежно від породи, системи утримання та керування. Раціон птиці також є чинником у частоті проявів канібалізму, пише журнал «Наше птахівництво».
Низький рівень білка, дефіцит незамінних амінокислот розглядається як аліментарні чинники частоти проявів канібалізму.
Чимало дослідів указують на важливість забезпечення відповідного рівня нерозчинної клітковини в раціоні птиці. Так, дослід, проведений Університетом Нової Англії (Австралія), продемонстрував, що додавання лігноцелюлози як джерела клітковини допомогло зменшити частоту проявів канібалізму та спричиненого ним падежу птиці.
Падіж від канібалізму у групі контролю, якій давали 2,9% пшеничних висівок, сягав 29%.
Додавання концентрату сирої клітковини для збільшення рівня клітковини зменшило падіж до 14%.
Досі не встановлено, чому неперетравна клітковина позитивно впливає на частоту проявів канібалізму в курей-несучок. Відомо, що пір’я має такий самий вплив на кишковий тракт птиці, як і неперетравна клітковина, – пришвидшує транзит травних мас у кишківнику. Логічним висновком є тільки те, що птиця споживає пір’я через брак неперетравної клітковини.