Неправильне обладнання для заготівлі кормів провокує втрати маси до 10%
Підбір ефективного обладнання для заготівлі кормів забезпечує їх належну якість і покращує продуктивність виробництва у тваринництві. Проте навісне обладнання, що не придатне для роботи з кормом надалі, спричиняє його найбільші втрати.
Про це розповідає журнал The Ukrainian Farmer.
«5% сухої речовини «губиться» під час скошування, підсушування й збирання. Ще 3% втрачається під час формування й трамбування силосної ями. Близько 4–5% «списуються» на похибки ферментації в процесі дозрівання. Однак найбільші потенційні втрати (8–10%) можна отримати під час порційного нарізання. Це — мінімальні орієнтовні показники за умови, якщо всі етапи до виїмки були виконані правильно», – відзначають у статті.
Разом з тим зауважують, що під час і після відкривання траншеї анаеробні умови всередині неї змінюються, внаслідок чого починають утворюватися хвороботворні мікроорганізми. А от користування фрезою для сінажу та силосу запобігає псуванню корму і максимально знижує кількісні та якісні втрати.
Нагадаємо, машини для ворушіння зеленої маси підвищують рентабельність ферми. Раніше повідомлялося, якість заготівлі бобових кормів можна підвищити.