Скоротивши сирий протеїн у кормах, можна покращити травлення у свиней
Пробіотики в годівлі молодняку свиней мають витісняти профілактичні та лікувальні антибіотики. Рання колонізація корисною мікрофлорою кишківника молодих поросят забезпечить довгострокове здоров’я та добру продуктивність.
На цьому в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer наголосив головний технолог компанії «Агропрайм Холдинг» Василь Лимар.
«Пробіотики доцільніше вводити в організм свиноматки, щоб у новонароджених поросят уже був сильний імунітет, здатний протистояти різним збудникам хвороб», – зазначив він.
Дослідження американських учених показали, що додавання пробіотиків у корм для відгодівлі свиней низькопротеїновими раціонами (на 1,2% менше білка та на 2% менше амінокислот) не погіршує виробничих показників.
Проте у застосуванні пробіотиків є один суттєвий недолік – на перероблення надлишку протеїну потрібна енергія, зауважив Василь Лимар. А вивільнена енергія піде на нарощування жиру і може погіршити якість туші.
«Тому раціон потрібно добре збалансувати за чистою енергією», – резюмував він.
За скорочення сирого протеїну в кормах можна суттєво покращити травлення у свиней, засвоюваність поживних речовин, а відтак і конверсію корму та знизити відсоток падежу. Крім цього, це дає змогу скоротити період відгодівлі на кілька днів.
Як повідомлялося, у поросят раннього відлучення зростає потреба в молочній підгодівлі.