Агрономія

Як підвищити ефективність страхових гербіцидів

За внесення гербіцидів із класу сульфонілсечовини через їхню повільну дію (10-15 днів), а синтетичних ауксинів по причині швидкого ефекту (3-4 дні) і для розширення спектра дії й одночасного контролю однорічних злакових і дводольних бур’янів, у бакових сумішах до гербіцидів із діючими речовинами нікосульфурон, римсульфурон, тифенсульфурон-метил слід додавати д. р. дикамбу, 2,4-D, мезотріон.

Про це AgroTimes розповів Сергій Хаблак, начальник відділу впровадження та моніторингу технологій у рослинництві агрохолдингу A.G.R. Group.

Він рекомендує на кукурудзі застосовувати дво- і більше компонентні страхові гербіциди на основі діючих речовин із різних класів або їх бакові суміші, як ефективніші до одночасного контролю однорічних і багаторічних однодольних і дводольних бур’янів.

Бензойні кислоти мають системну дію, їх застосовують, як правило, для контролю багаторічних коренепаросткових бур’янів. Механізм дії виявляється в інгібуванні синтезу протеїнів і порушенні формування клітин.

Карбоксикислоти мають високу рухливість по флоемі та ксилемі й діють подібно до ауксинів.

Механізм дії сульфонілсечовини пов’язаний із затриманням утворення амінокислот ізолейцину та валіну, порушуючи процес мітозу й біосинтезу ДНК. Проникають у рослину через листки, частково – через кореневу систему.

Сечовини застосовують в основному досходово й інгібують фотосинтез рослин.

Трикетони мають ґрунтову та системну дії, проникають переважно через кореневу систему, інгібують біосинтез каротиноїдів.

Раніше було досліджено гербіцид, який не чинить фітотоксичної дії на сою.