Роздрібні ціни на свинину на 2,4% менше, ніж торік
Наразі роздрібні ціни на свинину нижчі, ніж у такий самий період торік.
Про це повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ).
Моніторинг цін у національних торговельних мережах свідчить, що у середині квітня 2020 року середня ціна охолодженої свинини була 131,6 грн/кг. Водночас у кінці минулого тижня цей показник не дотягував до 128,4 грн/кг (-2,4%). При цьому зміна цін окремих охолоджених частин (напівфабрикатів) становить 2-6 грн/кг.
Зміна цін у національних торговельних мережах роздрібної торгівлі зберігає певну прив’язку до закупівельних цін на свиней забійних кондицій. Так, однією з причин нижчих споживчих цін нині є в тому числі нижчі ціни закупівлі живця свиней: у І кварталі 2021 року вони майже на 6% менші, ніж рік тому, зазначили в АСУ.
Зв’язок між динамікою цін реалізації живця та готової продукції протягом року неоднорідний: коефіцієнт їхньої кореляції варіюється від 40% до 90%. Отже, стверджувати, що ціна реалізації свиней – єдиний та основний чинник формування ціни для споживача, некоректно, підкреслили в АСУ.
Наразі стимулом для зростання цін є очікуване сезонне відновлення попиту, а обмежувальним чинником – погіршення купівельної спроможності населення. Проте останнім часом зв’язок між динамікою закупівельних та роздрібних цін істотно послабився, тож більший вплив мають інші фактори, зауважили в АСУ.
Як повідомлялося, влітку ціна на свинину повернеться на довеликодній рівень.