Найвища продуктивність молока в овець ассаф – у перші тижні після окоту
Вівці породи ассаф із більшою вагою та в кращому стані запасів тіла дають на 7-20% більше молока.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Виробництво молока ассафами вище у третій, четвертій і п’ятій лактаціях. Однак найбільше зростання відбувається між першою та другою лактаціями і зазвичай становить 20%.
Велике значення має якість годівлі тварин в останній третині гестації та під час лактації. Стан вівці під час окоту зумовлює запаси жиру, що значною мірою впливає на те, як тварина впорається з ризиками в періоди негативного енергетичного балансу після пологів, що особливо важливо у високопродуктивних молочних овець, до яких належить порода ассаф.
Крім того, жирові запаси важливі для отримання належної кількості жиру в молоці.
Максимальна продуктивність овець досягається в перші тижні після окоту. Протягом лактації збільшується вміст жиру та білка.
Овече молоко має високу стійкість до розмноження бактерій, особливо в перші години після вироблення, завдяки імунологічній активності. Воно містить удвічі більше мінералів, ніж коров’яче, і має вищу буферну здатність, що є суттєвою перевагою з погляду збереження продукту.
Як повідомлялося, на експорті живих овець і кіз у І кварталі Україна заробила на 81% менше.