Овочі-Ягоди-Сад

Правильний підбір ділянки та догляд підвищують урожайність горіха

Добре освітлена, провітрювана ділянка, суцільна оранка та догляд за кроною дає змогу підвищити урожайність та знизити пошкодження дерев хворобами та шкідниками.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».

На думку Алли Скорейко, канд. біол. наук з Української науково-дослідної станції карантину рослин Інституту захисту рослин НААН, для обмеження хвороб найкращими для закладання саду є рівнинні, добре освітлені сонцем, з хорошою аерацією ділянки. 

«Не рекомендуємо садити дерева у понижених перезволожених місцях для запобігання ураження хворобами», – попереджає вчена.

Вона радить використовувати в саду суцільну оранку. 

«Частковий обробіток ґрунту не забезпечує належних умов для розвитку горіха, – зауважується у сатті. – За суцільного відбувається сприятливий перерозподіл шару гумусу, створюється оптимальний режим вологості ґрунту, особливо в сухих умовах вирощування».

За словами Алли Скорейко, догляд за надземною частиною дерев горіха полягає у формуванні крони дерева, що є найдієвішим чинником підвищення урожайності та зниження навантаження шкідливими організмами. 

«Зниження висоти крони дерева на 20% шляхом видалення лідера і основних скелетних гілок на сильну, розташовану у вигідному напрямі бокову гілку дає змогу підвищити урожайність та знизити пошкодження дерев хворобами та шкідниками, – зазначає вона. – На плантаціях волоського горіха не можна допускати змикання крон сусідніх дерев, застосовуючи викорчовування 50% рослин діагональним способом, або для сортів, які вирізняються негустою кроною і незначною силою росту, — 25% діагональним способом через ряд».

Читайте також: Живлення волоського горіха розраховують на основі аналізу грунту