Овочі-Ягоди-Сад

Заморозки вдарили по яблуні та вишні, що квітли на півночі Італії

Квіти яблуні в в долині Валь ді Нон у Трентіно вранці 7 квітня
/фото Андреа Бонн, Фейсбук

На півночі Італії, зокрема в долині Валь ді Нон у Трентіно вранці 7 квітня знизившись від -7 °C в найхолодніших районах і -4°C в середній долині. Це викликало занепокоєння виробників яблук та вишень.

Про це повідомляє FreshPlaza.

«7 квітня 2021 року температура до 9 ранку залишалася нижче нуля, а це дуже довгий час. Фенологічна стадія розвитку яблунь відрізняється через розташування та різноманітність сортів. Вони варіюються від стадії рожевих бутонів до розкритих квітів» – розповів місцевий виробник Фабріціо Задра із Санцено в Валь ді Нон (Тренто).

Андреа Бонн зробив кілька знімків роботи спринклерних систем Консорціуму в Денно (Тренто). 

«У деяких районах температура опустилася до 7°C нижче нуля, і невелика частина садів має протизаморозкові системи. На жаль, у долині неможливо встановити їх, оскільки бракує води», – сказав Бонн.

Також є ризик втрати вишень. 

«Ранні сорти вже розпустились. Деякі колеги-виробники розігрівають під протиградовими сітками невеликі пелетні печі як захисну систему. Дим і тепло допомагають підняти температуру на кілька градусів, але це лише передишка, якщо температура занадто сильно падає», – додав Андреа Бонн.

Маттео Дальпіаз, який має  10 га садів у Валь-ді-Нон (Тренто) на висоті близько 600 метрів, також стурбований ночами 8 та 9 квітня. 

«Прогноз погоди свідчить, що температура знову впаде. Ми сподіваємось, що буде вітер і хмари, інакше ми ризикуємо отримати ще один катастрофічний рік, як у 2017-му».

Читайте також: Абрикоси та персики постраждали від заморозків на Закарпатті