Як забезпечити високий урожай озимої пшениці
Урожай озимої пшениці формують три чинники: кількість колосів на гектарі, кількість зернин на колосі й вага 1000 зернин. Так, 80% урожайності закладається з осені й формується у фазах проростання сходів, кущення, виходу в трубку. Відтак, агроному залишається зробити правильні розрахунки для проведення агрономічних заходів.
Про це журналу The Ukrainian Farmer розповів Володимир Мірненко, експерт з технологічної підтримки «Пьотінгер Україна».
«Агроном може скоригувати кількість колосків на гектарі, яка залежить від норми сівби, польової схожості та коефіцієнта продуктивного кущення», – зазначає фахівець.
Для кожного сорту пшениці є оптимальна густота стояння колосків до обмолоту, за якої вона дає максимальний урожай. У середньому цифра коливається від 4 до 6 млн зернин. У зиму має піти стільки продуктивних стебел, скільки потрібно отримати колосків на момент обмолоту.
«По суті, головне завдання агронома полягає в тому, щоб передбачити польову схожість і коефіцієнт продуктивного кущення і, відповідно, вибрати норму висіву. Щоб отримати оптимальні 4-6 млн продуктивних стебел на гектар за коефіцієнта продуктивного кущення 2-2,5, потрібно отримати 3 млн схожих рослин. Тобто за польової схожості на рівні 90% необхідно висіяти 3 млн насінин», – додає Володимир Мірненко.
Нагадаємо, на посівах озимої пшениці прогнозують розвиток септоріозу. Раніше повідомлялося, урожай озимої пшениці буде високим, якщо на сьогодні проростки досягли висоти 5 мм.