Овочі-Ягоди-Сад

Коли доцільно здійснювати захист саду від яблуневого квіткоїда

Аби з’ясувати, чи доцільний захист саду від яблуневого квіткоїда, й визначити строки проведення захисних заходів найбільш практичним є метод струшування жуків із модельних дерев на підстилку рано вранці чи похмуру погоду, коли вони малорухомі.

Про це пише Олена Аньол (Інститут захисту рослин НААН) у журналі «Садівництво по-українськи».

«Сигналом для проведення хімічних обробок є виявлення 40 і більше екземплярів шкідника на дерево», – зазначила науковець.

На присадибних ділянках обережне струшування жуків може бути способом їх знищення. Щоб оцінити пошкодженість насаджень, а також спрогнозувати чисельність нового покоління, оглядають суцвіття на облікових деревах під час цвітіння яблуні й підраховують кількість квіток, що розпустилися, та пошкоджених бутонів. Їх  має бути не більше 15%.

«Помітити побурілі й засохлі бутони нескладно. У них розвиваються всі передімагінальні стадії. Яйце довгасте, водянисто-біле, завдовжки  0,5–0,8 мм.  Личинка розміром 5–6 мм, вигнута, безнога, жовтувато-біла, звужена до заднього кінця, з маленькою темно-коричневою головою. Лялечка блідо-жовта, з двома шипиками на кінці черевця, завдовжки 4-6 мм», – додала Олена Аньол.

Довідка

За масового розмноження яблуневий квіткоїд знищує значну частину бутонів. Шкода від яблуневого квіткоїда особливо відчутна в роки слабкого цвітіння і плодоношення яблуні. Тіло жука видовжено-яйцевидне, буро-коричневого кольору, зверху вкрите волосинами, які утворюють характерні світлі смуги й плями. Головотрубка довга, темна, трохи вигнута. У самиці вона дещо вужча і довша, ніж у самця. Вусики і ноги – червоно-бурі. Довжина 3,5-5 мм.