Агрономія

Площі під горохом у Південному Степу можуть зрости завдяки сортам нового покоління

Площі під горохом у Південному Степу можуть зрости завдяки сортам нового покоління

З появою сортів гороху нового покоління – безлисточкового морфотипу, які не полягають і дають змогу збирати урожай прямим комбайнуванням за мінімальних затрат, з’явилася можливість значного розширення площі під горохом на неполивних землях у Степу України. А більш висока врожайність сортів гороху нового покоління підвищує його конкуренту спроможність.

Про це AgroTimes сказав завідувач лабораторії неполивного землеробства Інституту зрошуваного землеробства НААНУ Анатолій  Коваленко.

«Серед зернобобових культур горох є найбільш поширеною культурою і  площі його посіву необхідно розширювати. Одними з основних чинників, які стримують розширення площі посіву гороху на неполивних землях в Степу України, є низький коефіцієнт розмноження насіння та проблеми під час збирання врожаю. За допомогою  сортів гороху нового покоління можна розв’язати ці проблеми», – зазначив Анатолій Коваленко.

Як і ранні зернові культури, горох потребує ранніх строків сівби. Затримка із сівбою суттєво знижує врожайність, що пов’язано з досить великими вимогами культури до вологи на час проростання насіння. Нестача вологи істотно знижує схожість і, як наслідок, призводить до зрідження посівів.

Науковець наголошує, що перед сівбою, крім протруювання насіння для захисту від хвороб і шкідників, необхідно обов’язково обробляти горох препаратами бульбочкових бактерій навіть за сівби у недостатньо зволожений ґрунт.

Нагадаємо, чверть усього обсягу гороху у 2020 році виростили на Запоріжжі. Як повідомлялося, ДП «Зернятко» на Чернігівщині планує розширити бобовий сегмент.