Журавлина менш рентабельна, ніж лохина, – експерт
Вирощування журавлини за умови ручного збирання буде менш рентабельне, ніж вирощування лохини, адже перша ягода – як правило сировина, а друга – дорого продається на свіжому ринку.
Про це в колонці на AgroTimes розповів Олександр Ярещенко, заступник директора Інституту садівництва НААН України.
«Припустимо, що затрати на закладання плантації журавлини співвідносні з витратами на лохиновий ягідник, – зазначив експерт. – Урожайність кущів 10-річної журавлини доволі висока: понад 20 т/га. Лохина в тому ж віці лише за хорошого догляду може дати стільки або майже стільки. Але той, хто виростив лохину, знає, що ягода буде затребувана на свіжому ринку і точно продасться дорого. Журавлину, як правило, віддають на заморожування чи переробку, а сировина для переробки дорожче за свіжу ягоду коштувати не може».
Крім того, він зауважив, що журавлина найкраще ростиме на Поліссі. А її збирання вручну сухим способом коштуватиме досить дорого. А для збирання методом затоплення, як у Канаді та Білорусі – потрібна інфрастуктура.
Хоча вчений не виключає, що у майбутньому вирощування журавлини в Україні стане перспективним бізнесом.
Читайте також: Великоплідна журавлина ‒ нішева культура на ягідному ринку