Зменшити жорсткість води та її рН у птахогосподарстві можна за допомогою органічних кислот
Доброякісна вода на птахівничих підприємствах має бути прозорою, безбарвною, без сторонніх запахів і невластивих присмаків.
Вона не повинна містити органічних речовин тваринного чи мінерального походження, отруйних і токсичних домішок, патогенних мікроорганізмів та гельмінтологічного забруднення.
Систематичний контроль якості води в господарстві обов’язковий для ефективного ведення галузі. Якщо каламутність води перевищує 5 нефелометричних одиниць каламутності – це підстава для перевірки її якісних характеристик.
Так, для зниження жорсткості води та її рН до системи водогону вводять органічні кислоти. Зниження рН погіршує середовище для розвитку у воді мікроорганізмів, запобігає утворенню вапнякового нальоту. Споживання птицею такої води загалом покращує перебіг процесів травлення.
Також можна застосовувати лимонну кислоту з розрахунку 0,5 г/л води протягом доби через кожні 7 діб. Аскорбінову кислоту – з розрахунку 1-1,5 г/л води протягом доби через кожні 7 діб.
Недоліком застосування органічних кислот є те, що за їхнього передозування вода стає непридатною для вживання птицею.
Для напувалок із гумовими прокладками можливо застосовувати 18,05%-й розчин йоду.
Додати коментар