Тваринництво

Житомирська екоферма вирощує цесарок, спираючись на досвід французів

Житомирська екоферма вирощує цесарок, спираючись на досвід французів

Екоферма «Вільна» (Житомирська область) вирощує цесарок, що є рідкістю в Україні. Три роки тому господарство розпочало свою роботу, зважаючи на досвід французьких партнерів.

Про це розповів засновник екоферми Владислав Фоменко, інформує AgroPortal.

«Французи загалом зацікавлені розвивати розведення цесарок у Європі та світі ‒ вони лідери в цій галузі, і саме в них зберігається генетичний банк, ‒ зазначив фермер. ‒ Вони погодилися підтримати нас і надати грант на створення офіційного виробництва цесарки в Україні».

Французька компанія-партнер розписала житомирському господарству всі протоколи, за якими воно й рухається.

«Із 2022 року ми постійно купуємо в них яйця, ‒ розповів Владислав Фоменко. ‒ Одне яйце разом із логістикою тоді нам коштувало майже 83 грн. Дорого, але генетично чисті лінії не можуть бути дешевими».

Наступний етап співпраці з іноземними партнерами ‒ навчання технології штучного осіменіння цесарок. Ця птиця має короткий період розмноження в сезон та погану запліднюваність у природних умовах.

Після проходження навчання партнери планують передати репродуктор  першу лінію батьківського стада.