Жирні кислоти, які найактивніше впливають на продуктивність корів
Чимало молочних господарств додають жирові добавки як джерело енергії для підвищення надою та показників відтворення корів. Проте варто розуміти, що жир складається з окремих жирних кислот, і саме їхній баланс у раціоні зумовлює певну реакцію організму корови.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Корови споживають найбільше декілька жирних кислот, які найактивніше впливають на їхню продуктивність і здоров’я.
Пальмітинова кислота (C16:0) ‒ насичена жирна кислота, що збільшує розподілення поживних речовин на виробництво молока, дуже ефективна для підвищення жирності молока. Найкорисніша після піка лактації: сприяє перерозподілу додаткових поживних речовин на виробництво молока.
Стеаринова кислота (C18:0) ‒ насичена жирна кислота, котра у великій кількості виробляється у рубці з ненасичених. Зі збільшенням споживання цієї кислоти її засвоюваність зменшується, що в результаті знижує засвоюваність усіх жирних кислот у тонкому кишківнику. Не потребує додаткового введення в раціон.
Олеїнова кислота (C18:1) ‒ ненасичена жирна кислота, що покращує загальну засвоюваність жиру, змінює розподілення поживних речовин на збереження вгодованості та підвищує відтворну здатність. Найефективніша на початку лактації. Її вводять у раціон у формі, захищеній від розщеплення у рубці.
Лінолева кислота (C18:2) ‒ омега-6 ненасичена жирна кислота, якої достатньо в типових раціонах, тому немає особливої потреби в додатковому введенні. Надлишок лінолевої кислоти може знизити вміст жиру в молоці.
Ліноленова кислота (C18:3) ‒ омега-3 ненасичена жирна кислота, яка відіграє важливу роль у підвищенні виживаності ембріонів і покращенні репродуктивної функції і є найдоцільнішою на ранніх стадіях лактації. Для збереження її ефективності потрібно застосовувати у формі, захищеній від розщеплення у рубці.