Тваринництво

Жирні кислоти, які найактивніше впливають на продуктивність корів

Жирні кислоти, які найактивніше впливають на продуктивність корів

Чимало молочних господарств додають жирові добавки як джерело енергії для підвищення надою та показників відтворення корів. Проте варто розуміти, що жир складається з окремих жирних кислот, і саме їхній баланс у раціоні зумовлює певну реакцію організму корови.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Корови споживають найбільше декілька жирних кислот, які найактивніше впливають на їхню продуктивність і здоров’я.

Пальмітинова кислота (C16:0) ‒ насичена жирна кислота, що збільшує розподілення поживних речовин на виробництво молока, дуже ефективна для підвищення жирності молока. Найкорисніша після піка лактації: сприяє перерозподілу додаткових поживних речовин на виробництво молока.

Стеаринова кислота (C18:0) ‒ насичена жирна кислота, котра у великій кількості виробляється у рубці з ненасичених. Зі збільшенням споживання цієї кислоти її засвоюваність зменшується, що в результаті знижує засвоюваність усіх жирних кислот у тонкому кишківнику. Не потребує додаткового введення в раціон.

Олеїнова кислота (C18:1) ‒ ненасичена жирна кислота, що покращує загальну засвоюваність жиру, змінює розподілення поживних речовин на збереження вгодованості та підвищує відтворну здатність. Найефективніша на початку лактації. Її вводять у раціон у формі, захищеній від розщеплення у рубці.

Лінолева кислота (C18:2) ‒ омега-6 ненасичена жирна кислота, якої достатньо в типових раціонах, тому немає особливої потреби в додатковому введенні. Надлишок лінолевої кислоти може знизити вміст жиру в молоці.

Ліноленова кислота (C18:3) ‒ омега-3 ненасичена жирна кислота, яка відіграє важливу роль у підвищенні виживаності ембріонів і покращенні репродуктивної функції і є найдоцільнішою на ранніх стадіях лактації. Для збереження її ефективності потрібно застосовувати у формі, захищеній від розщеплення у рубці.