Тваринництво

Живі дріжджі поліпшують засвоєння корму коровами

Живі дріжджі поліпшують засвоєння корму коровами

Дріжджі та дріжджові препарати можуть суттєво поліпшити молочну продуктивність корів. При цьому слід чітко розуміти переваги та недоліки неактивних й активних дріжджів.

Так, до неактивних належать кормові та гідролізні дріжджі – цінне джерело білка, незамінних амінокислот і вітамінів групи В. Проте клітини цих дріжджів уже завершили свій біологічний цикл і являють собою звичайну білкову масу.

До активних дріжджів належать культури висушених живих клітин дріжджів, які зберігають здатність до ферментації. У рубці вони створюють анаеробне середовище, сприяючи розвитку корисної мікрофлори.

До того ж активні дріжджі продукують ферменти, що розщеплюють клітковину й інші поживні речовини корму. Ефективна ферментація клітковини, зокрема, стимулює продукування бактеріального білка й вільних жирних кислот, а також знижує концентрацію аміаку в рубці.

Пробіотичні дріжджі інгібують утворення молочної кислоти в рубці, завдяки чому підвищуються молочна продуктивність корів і якість отримуваного молока.

Живі дріжджі поглинають кисень, що потрапляє в рубець разом із клітковиною і, таким чином, позитивно впливають на розвиток життєвого середовища для корисних анаеробних бактерій. Відповідно поліпшується засвоюваність клітковини, утворення вільних жирних кислот і загальне засвоєння корму.

Живі дріжджі дозволяють уникнути проблем зі здоров’ям високопродуктивних корів, максимально ефективно використовувати основні трав’янисті корми та реалізувати генетичний потенціал тварин.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!