Збалансованість раціону ‒ запорука репродуктивного здоров'я корови
Досвід показує, що молочна продуктивність першої лактації корови залежить від того, коли вона ввійшла в стадо. Чим вищу масу нетель матиме в цей період, тим більшою від неї буде віддача. Водночас критичним є те, коли вона набрала цю вагу, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Найефективнішими є перші шість місяців життя. Також необхідно зважати на те, що чим пізніше нетель стає коровою, тим вищі на неї затрати. За даними досліджень з понад тисячі західних ферм, кожен день запізнення коштує фермі 2 євро. Тобто якщо перше отелення відбулося пізніше, ніж в один рік і 10 місяців, збитки в середньому сягають понад 18 тис. євро для ферми з 1 тис. дійних корів.
У контексті продуктивності корів також слід звертати увагу на гігієну ратиць молодняку. Дослідження показують: якщо до першого отелення в нетелі був хоча б один випадок дерматиту, її середній рівень лактації буде майже 12 тонн. Гігієна на належному рівні додає ще 400 л молока, а повноцінний збалансований раціон ‒ додаткові 535 кг.
Корова починає давати прибуток у другу лактацію, під час першої вона окуповує себе. До того ж корова другої й наступної лактацій дає на 20% більше молока, як порівняти з першою. Для середньої ферми це ‒ понад 1,5 тис. тонн молока.
Та не всі телиці доживають до другої лактації. Так, згідно з дослідженнями на західних фермах, 12-35% живонароджених телиць, яких обрали до відтворення, не доживають до першого отелення, 17% після першої лактації ніколи не мають другої. А кожна втрачена під час першого отелення тварина ‒ це 1816 євро збитку.
Переважно корова вибуває після першої лактації через проблеми відтворення (43%). Решта причин ‒ хвороби вим’я, кінцівок, метаболічні захворювання, травми тощо.
Проблеми відтворення виникають із різних причин. Наприклад, якщо корова малорухлива, погано їсть, вона не отримує необхідної кількості енергії, тому і яйцеклітина під час овуляції буде недостатньо життєздатна.
Отже, збалансованість раціону ‒ першочергова умова репродуктивного здоров’я корови та її молочної продуктивності. Доведено: якщо нетелі отримують належне харчування, зокрема й вітамінно-мінеральне, ймовірність того, що вони стануть коровами, потроюється, а кількість вибракуваних під час першої лактації тварин скорочується на 5%.
Нагадаємо, між продуктивністю корови і жирністю молока є зв’язок.