Застосування пробіотиків підвищує ефективність виробництва продукції птахівництва
Уведення пробіотиків у раціон курчат-бройлерів сприяє не лише більш інтенсиному росту птиці, а й скороченню необґрунтовано широкого застосування антибіотиків, поліпшенню екологічної ситуації на птахофабриках.
Пробіотики значно знижують захворюваність, кількість фармакологічних обробок і пов’язані з ними матеріальні витрати. У зв’язку із цим продукція тваринництва стає конкурентоспроможною за якістю та ціною.
Ефективність пробіотиків зумовлена їх багатогранною дією: участю в процесах травлення й метаболізмі організму, біосинтезі та засвоєнні білка, інших біологічно активних речовин, підвищенням опірності організму, а також антагоністичними відносинами з патогенною й умовно-патогенною для організму птиці мікрофлорою.
Успішна терапія й ефективна профілактика хвороб багато в чому залежить від правильного вибору препаратів і способів їх застосування.
На відміну від антибіотиків, тривале застосування пробіотиків в одному й тому самому господарстві не знижує їх ефективності.
Слід мати на увазі, що багато препаратів, окрім своєї специфічної дії на патогенний агент, впливають і на різні системи організму птиці, на вітамінний і мінеральний баланс, імунобіологічну реактивність, що слід ураховувати в разі введення їх у раціон.
У боротьбі з інфекційними хворобами насамперед звертають увагу на патогенні мікроорганізми і меншою мірою – на нормальну мікрофлору, яка має величезне значення у виникненні й розвитку хвороби, сприяє або перешкоджає її прояву, нерідко блокуючи шляхи та можливості розвитку інфекційного процесу. Тому раціональна терапія й профілактика інфекційних хвороб бактеріальної та вірусної етіології мають базуватися на знаннях мікробної екології тваринного організму та її ролі в підтриманні здоров’я.
Додати коментар