Захищений холін підвищує надої в корів

Уведення захищеного холіну в раціони дійних корів позитивно впливає на низку продуктивних і фізіологічних показників. Найбільш сталий ефект ‒ збільшення надоїв, пише журнал The Ukrainian Farmer.
За різними джерелами, середній приріст надоїв становить 0,8-3,5 кг молока на добу ‒ залежно від дози, тривалості згодовування та фізіологічного стану тварини.
Також, більшість досліджень фіксує покращення енергетичного балансу, що проявляється в зниженні концентрації неетерифікованих жирних кислот і бета-гідроксимасляної кислоти в крові. Це свідчить про зменшення інтенсивності мобілізації жиру й зниження ризику розвитку кетозу.
Захищений холін підтримує метаболічне здоров’я корів: сприяє ефективному використанню жирів, зменшує накопичення триацилгліцеролів у печінці, знижує ризик ліпідозу печінки, покращує обмін речовин у післяотельний період.
Крім того, він впливає на репродуктивну функцію: скорочує інтервал від отелення до осіменіння, підвищує запліднюваність і зменшує частоту акушерських патологій.
За використання захищеного холіну фіксували зменшення післяотельних захворювань у корів: зниження частоти клінічного та субклінічного кетозу, затримки посліду, метритів.