Тваринництво

За якими критеріями визначити ефективність племінного виробництва птиці

За якими критеріями визначити ефективність племінного виробництва птиці

Найдостовірніший критерій ефективного племінного виробництва птиці – це відсоток використання інкубаційного яйця, тобто скільки отриманого інкубаційного яйця пішло за призначенням.

Про це в інтерв’ю журналу «Наше птахівництво» розповів начальник відділу продажу компанії «Інкуба» Євген Хайлов.

Далі слід аналізувати відсоток виводу – скільки отримано молодняку із закладеного інкубаційного яйця.

«Хорошим показником ефективності племінного господарства є фінансовий результат, який буде кращим, якщо в компанії утримуються здорові батьківські стада, від яких вони отримують якісне інкубаційне яйце та кондиційний і життєздатний добовий молодняк», – додав Євген Хайлов.

Якщо у племінного господарства великий відхід птиці, часті спалахи інфекційних захворювань у стаді, великий відсоток вибраковування інкубаційного яйця, воно не буде прибутковим, пояснив він.

За словами Євгена Хайлова, частою причиною таких явищ є поганий менеджмент і недотримання низки важливих правил господарювання.

Як повідомлялося, у 2020 році підприємства заклали на інкубацію на 2,6% менше яєць.