Тваринництво

За рідкої годівлі свині збільшують споживання раціонів

За рідкої годівлі свині збільшують споживання раціонів

Основною перевагою рідких систем годівля свиней є можливість застосування дешевших кормів: харчових відходів, побічних продуктів виробництв, зокрема молочного (відвійки, сироватка), пивного, спиртового (барда), цукрового (патока, жом), борошномельного (мучки, висівки).

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Важливо й те, що можна застосувати ферментні, пробіотичні, фітопрепарати та інші, зокрема профілактичні й лікувальні, у рідких (дешевших) формах.

За рідкої годівлі у свиней спостерігається тенденція збільшення споживання раціонів на 5-7%, краща енергія росту – до 6% та досягнення забійної ваги, краща конверсія корму – до 10%.

Крім того, за рідкої годівлі вдесятеро скорочуються випадки контамінації молодняку свиней сальмонелою і на чверть – колібактеріозом, зокрема внаслідок застосування гнучкої системи контрольованої ферментації й органічних кислот, наприклад молочної.

Основні переваги сучасних автоматизованих систем рідкої годівлі з диференційованим дозуванням спостерігаються в секторі відгодівлі свиней, де найвищий рівень витрат кормів на поголів’ї і потенційних енергетичних й трудовитрат персоналу. Рідка годівля суттєво знижує останні.

Про перспективність рідкої годівлі свиней свідчить і європейський досвід. Так, у Німеччині такій системі віддають перевагу близько 60% ферм, а в Ірландії – 90%.

Як повідомлялося, вузькі місця рідкої годівлі свиней потребують найбільшої уваги.