За браку вітаміну Е в організмі птиці накопичуються токсичні речовини
Брак вітаміну Е в раціоні батьківського стада птиці сприяє збільшенню як незапліднених яєць, так і яєць із низькою виводимістю та високою ембріональною смертністю, зокрема, на пізніх стадіях розвитку. Це відбувається через порушення, що виникають у серцево-судинній системі зародка.
До того ж у цьому випадку руйнуються оболонки лізосом, і під впливом лізосомальних ферментів клітинні елементи наражаються на дистрофічні зміни. Уражується й епітелій статевих залоз, клітини кістякової мускулатури, міокарду, печінки й інших органів.
Крім того, за дефіциту токоферолу в курячих зародків порушується утворення кровоносної системи й органів кровотворення: вони гинуть на 4-5-ту добу інкубації, а індичині та качині – на 5-8-му добу.
За відсутності вітаміну Е виникає патологія в гістогенезі серцево-судинної системи з ознаками явного гемостазу, затримки інволюції первинної нирки й атиповий морфогенез гонад. Еритроцити бідні на гемоглобін. На пізніших стадіях спостерігаються порушення в гістогенезі кровотворних органів – селезінки й кісткового мозку.
Смертність підвищується наприкінці інкубації. Характерним є помутніння кришталика ока, крововиливи у склоподібне тіло й поява плям на рогівці, що своєю чергою спричинює сліпоту у виведеного молодняку.
Якщо зародки пережили свій перший критичний період летальності, то в зародків курей смертність може статися на 18-19-ту добу, в зародків качок, гусей, індиків – на 24-25-ту добу інкубації.
Дослідники вважають, що за Е-вітамінної недостатності відбувається накопичення в організмі токсичних речовин, які з’являються в результаті порушення ліпідного обміну. Курчата, які виводяться з Е-гіповітамінозного яйця, – малорухомі, з погано розвиненою скелетною мускулатурою й атонією шлунково-кишкового тракту. Проте найуразливішими до Е-гіповітамінозу є зародки індиків.
Додати коментар