Тваринництво

Який вплив від додаткового живлення в яйце під час інкубації

Уведення в інкубаційне яйце амінокислот як додаткового джерела живлення в першу та сьому добу інкубації не впливало ані на вагу добового молодняку, ані на розвиток кишківника, ані на вагу лімфоїдних органів. Натомість знижувало виводимість яєць на 70% проти контрольної групи.

Про такі результати досліджень пише журнал «Наше птахівництво».

Зважаючи на те, що в ембріона птиці низька здатність до синтезу L-карнітину – сполуки четвертинного амонію, який бере участь у транспорті жирних кислот, вчені припустили імовірну користь від його введення в яйце наприкінці інкубації. Та на практиці введення в яйце цієї речовини не мало позитивного ефекту.

В інших дослідженнях на 16-18-ту добу інкубації в яйця вводили лінолеву кислоту, глютамін, розчини мальтози, цинку та гліцину, мультивітамінні розчини, пробіотики, органічні кислоти тощо. Позитивний вплив на показники ваги спостерігали лише в курчат, яким на стадії ембріонів вводили мальтозу або розчин вітамінів. Однак цей ефект спостерігався не більше семи днів після виводу.

Як повідомлялося, годівля in ovo може дати кращі результати на яйцях від молодої птиці.