Які вимоги халяль до приміщень м'ясовиробництва
До м’ясних виробництв змішаного типу, коли на одному майданчику здійснюється і халяль-виробництво (партійно) і не халяль, висуваються особливі вимоги до виробничих цехів, ліній, обладнання, холодильників і складських приміщень.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
У такому разі свіже м’ясо та готові вироби підлягатимуть сертифікації халяль за умови, якщо на виробництві є окремі охолоджувальні камери для зберігання продукції халяль.
Так само мають бути окремі складські приміщення для сировини, з якої виробляють, наприклад, ковбасні вироби, щоб повністю унеможливити ризики змішування інгредієнтів і ризик людського чинника.
На виробництві змішаного типу складські приміщення, охолоджувальні камери, лінії для виробництва, будь-яке інше обладнання чи інвентар, що використовується під час виробництва продукції халяль, має бути промарковано позначкою халяль: табличкою/написом/наліпкою.
На лінії для виробництва продукції халяль не може вироблятися будь-яка інша продукція, склад якої не узгоджено з сертифікаційним органом. У складському приміщенні так само не може зберігатися будь-яка інша сировина, не призначена для виготовлення продукції халяль.
У холодильниках, призначених для продукції халяль, не можна зберігати будь-яку іншу продукцію.
Крім того, на виробництві має бути задокументована політика халяль-виробництва, з якою повинні ознайомитися всі працівники, зокрема ті, що не беруть участі у виробництві продукції халяль.
Як повідомлялося, Сінгапур погодив українські халяльні центри для експорту м’яса птиці.