Тваринництво

Які розчини підвищують проникність шкаралупи інкубаційного яйця

Застосування розчинів соляної й оцтової кислот, гіпохлориту натрію у процесі інкубації курячих яєць підвищує проникність шкаралупи і, як наслідок, знижує ембріональну смертність. Зокрема, у період інтенсивного споживання кисню ембріонами, пише журнал «Наше птахівництво».

За природних умов ступінь розвитку та швидкість обмінних процесів ембріонів регулює квочка. При цьому вона, повертаючи яйця, поступово стирає кутикулу, тим самим підвищуючи газо- й вологопроникність шкаралупи. В інкубаторі такого ефекту частково можна досягти за рахунок збільшення повітрообміну.

Дослідження, проведені на яйцях курей, показали, що оброблення поверхні шкаралупи яєць розчином соляної кислоти протягом 20 хвилин збільшує газопроникність шкаралупи вшестеро-вдев’ятеро, розчином оцтової кислоти – в 1,7-3,3 раза, розчином гіпохлориту натрію – в 1,1-1,5 раза.

Однак цього недостатньо, тому що частина ембріонів гине від асфіксії та внутрішнього перегріву, що призводить до значних виробничих збитків.

Для підвищення газо- й вологопроникності шкаралупи в процесі інкубації можна обробляти яйця спеціальними розчинами, які, руйнуючи кутикулу, підвищують проникність шкаралупи.