Які ознаки важливі за селекції перепелів
За селекції перепелів особливу увагу приділяють тим ознакам, за якими спеціалізується порода чи лінія. Основні показники, що враховують у селекції як яєчних, так і м’ясних перепелів такі:
– несучість за 34 тижні життя на початкову й середню несучку;
– жива маса молодняку у віці 4-6 тижнів, дорослої птиці – в 34-тижневому віці;
– заплідненість і виводимість яєць, вивід молодняку – за відтворення селекційного стада;
– статева активність самців;
– збереженість молодняку до 5-тижневого віку та дорослої птиці;
– маса яєць у 8- і 34-тижневому віці.
Результати контрольного обліку ознак фіксують у спеціальних журналах.
Для різних порід величина показників відбору може відрізнятись залежно від ступеня їх відселекціонованості. Оборот стада планують 1,7-1,8.
У лініях і породах м’ясних перепелів основними ознаками селекції є жива маса та м’ясні форми.
Додати коментар