Які головні чинники прибутковості свинарства, – досвід
Для визначення ефективності й прибутковості свинарства дуже важливо розуміти, яке місце йому відводять у бізнесі. Якщо тваринницький напрям існує тільки для утилізації зерновідходів, він не буде ефективним. Якщо ж вибудована вертикаль «поле – ферма – переробка – реалізація», то свинарство даватиме прибуток.
Про це розповів головний технолог ТОВ «Агропрайм Холдинг» Василь Лимар в ітерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.
«Звісно, дається взнаки циклічність цінових коливань продукції свинарства з піковими позначками раз на три-чотири роки. Це ринок, тому потрібно бути готовим до всього й не робити різких рухів. Інколи втриматись на плаву й не вирізати поголів’я – це вже позитивний результат. Адже ти знаєш, що наступного року ти компенсуєш свої втрати й вийдеш у прибуток»,
– зазначив Василь Лимар.
Загалом, за його словами, свинарство – це галузь, яка потребує терпіння. У періоди низької рентабельності неможливо впливати на ціни, натомість можна підвищити продуктивність, знизити витрати й звести збитки до нуля або до мінімуму. Наприклад, додати на опоросі пів поросяти, а краще – одне.
«Ми маємо 1250 свиноматок, за кількості опоросів 2,2 на рік отримаємо додатково 2700 голів поросят за ціною 500 грн/гол. Відповідно, маємо додаткову копійку внаслідок покращення підготовки свиноматки до осіменіння, вдалого осіменіння та опоросу. Якщо ж відлучати порося з вагою 8 кг, а не 7,5 – це ще додаткові кошти. Так само дає певну економію додатковий кілограм або два в кінці дорощування, що, своєю чергою, дасть можливість скоротити термін відгодівлі на 5-8 днів. Відповідно, можна заощадити 400-500 тонн комбікорму на рік. І це також великі гроші»,
– пояснив фахівець.
Такі заходи, за його словами, допомагають пережити важкий рік. До того ж бажано максимально використовувати побічні продукти навколишніх підприємств – сироватку із сирзаводів, відходи з хлібзаводів, млинів. Якщо поруч є пивзавод або спиртове виробництво, це дозволяє суттєво зменшити витрати. Додає економії самостійне приготування кормів і використання ензимів.
Нині в Україні фіксують усе більше випадків АЧС свиней. Через це за 2-3 місяці вартість свинини злетить, тому що її бракуватиме, якщо не активізуються імпортери з-за кордону. Тому потрібно постійно рахувати витрати, навіть коли є хороші прибутки. І ще прискіпливіше рахувати витрати, коли немає вигідної ціни.
Раніше повідомлялося, як побудована зовнішня біобезпека на племзаводі «Агропрайм Холдинг» та як у компанії підтримують здоров’я племінних свинок.