Яка відмінність міжнародних і українських стандартів на продукцію птахівництва
Вітчизняні та міжнародні стандарти на продукцію птахівництва відрізняються підходами до методологічної основи створення чинної нормативної документації, пише журнал «Наше птахівництво».
В українських стандартах чітко сформульовані вимоги до якості продукції, а також щодо вмісту шкідливих для здоров’я людини речовин. Стандарти розробляють на кожну класифікаційну одиницю продукції, тобто використовується складна вертикальна система.
Міжнародні чи європейські стандарти відрізняються від вітчизняних тим, що в них сформульовано методики визначення вмісту певних речовин у продукції птахівництва. Цих методик зобов’язані дотримуватися всі виробники.
Вимоги до вмісту шкідливих речовин у м’ясі птиці, курячих яйцях і до якості продукції птахівництва сформульовані в угоді з гармонізації міжнародних стандартів Codex Alimentarius (Харчовий кодекс) і директивах ЄС.
Кодекс Аліментаріус – це збірник схвалених на міжнародному рівні та поданих в однаковому вигляді стандартів на харчові продукти, розроблених під керівництвом FAO/WHO. Вони спрямовані на захист здоров’я споживачів і гарантування чесної практики в торгівлі цими продуктами. Кодекс Аліментаріус містить стандарти на всі основні види харчових продуктів: сирі, напівоброблені та перероблені, що призначені для постачання споживачеві, – положення щодо гігієни харчових і добавок, залишків пестицидів, контамінантів, маркування та представлення продуктів, методів аналізу та відбору.
Стандарт Кодексу Аліментаріус для будь-якого продукту розробляється згідно з форматом кодексу для стандартів продукції і містить відповідні критерії. Тобто в міжнародній практиці застосовано горизонтальну систему нормативно-правових актів (директив) для широкого кола продукції за принципами Codex Alimentarius.
Система законодавчих актів ЄС надає стандартам особливого статусу, який називають презумпція відповідності. Згідно з українським технічним законодавством, презумпція відповідності – це припущення, яке визнається ймовірним, доки не буде доведено інше, про те, що продукція або пов’язані з нею процеси та методи виробництва відповідають вимогам певного технічного регламенту. Технічні регламенти, своєю чергою, можуть містити переліки стандартів, що надають презумпцію відповідності вимогам цих регламентів.
Нагадаємо, канадський ринок відкрито для поставок вітчизняного м’яса птиці.