Як знизити вплив гіпокальцемії на економічні показники молочної ферми
Для зниження впливу гіпокальціємії на економічні показники молочної ферми (відтворення, вибракування, недоотримання молока) потрібно зменшити споживання калію в раціоні корів, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Для цього слід вирощувати трави з низьким умістом калію для раціону сухостійних корів, уникаючи внесення гною на поля, де вирощують траву для сухостійних корів. Крім того, збирати траву потрібно тоді, коли вона стане більш зрілою, бо зрілі корми містять менше калію.
Додавання до раціону корів пізнього сухостою аніонні солі для відновлення чутливості тканин до паратиреоїдного гормону, що регулює кальцій, також сприяє зменшенню гіпокальціємії.
У нормі pH крові корови злегка лужний, бо катіони трохи перевищують аніони. Травоїдні тварини, що споживають у раціоні велику кількість кормів рослинного походження, зазвичай із високим умістом K+ і Ca+ і відносно низьким умістом аніонів, таких як Cl-, SO мають трохи вищий pH крові, ніж нетравоїдні тварини. Це приводить жуйних тварин у стан компенсованого метаболічного алкалозу без негативного впливу на здоров’я.
Таким чином, для корекції катіонно-аніонного дисбалансу як ефективної стратегії відновлення гомеостазу кальцію використовують раціони з додаванням аніонів у передотельний період шляхом зміни нормального лужного стану на легкий ацидотичний стан.
Цей легкий метаболічний ацидоз пов’язано з підвищеною чутливістю рецепторів паратиреоїдного гормону в кістках і нирках, що призводить до посилення мобілізації резервів кальцію з кісток, реабсорбції кальцію з нирок і всмоктування з кишківника – загалом призводить до збільшення концентрації циркуляційного кальцію.
Нагадаємо, субклінічна гіпокальціємія – тригер метаболічних хвороб новотільних корів.