Як змінюватимуться ціни на яйця
Асоціація «Союз птахівників України» констатує зниження цін на курячі яйця у листопаді, повідомляють «Українські новини» з посиланням на її виконавчого директора Сергія Карпенка.
«Уже наприкінці жовтня спостерігалася цінова стабілізація на ринку, а з початку листопада почалося зменшення відпускних цін виробників, що зумовлено збільшенням пропозиції на ринку, – зазначив він. – За минулий тиждень оптово-відпускні ціни виробників знизилися на 10%».
У подальшому на ціноутворення впливатимуть ринкові чинники: можливе і зниження цін, і зростання, додав він.
«Виробництво наразі – у нетипових умовах, через перебої з енергопостачанням порушуються всі технологічні процеси, що призводить до збільшення виробничих витрат; підвищуються ризики збитків внаслідок загибелі птиці», – пояснив Сергій Карпенко.
За його словами, у вересні-жовтні були й об’єктивні причини зростання оптово-відпускних цін виробників на яйця через збільшення основних виробничих витрат і зростання собівартості продукції, і через наслідки збитковості сектору останніми роками та військових дій.
До цього суттєво вплинув на ціноутворення яєць сезонний чинник.
Також із початку серпня, з підписанням «зернової угоди» і відкриттям морських портів, поступово підвищуються ціни на зернові, олійні культури та продукти їхньої переробки, які формують ціну комбікорму, а це – 65-70% собівартості яйця.
«Після коригування НБУ офіційного курсу гривні до долара на 25% зросла вартість добового молодняку, кормових добавок, ветеринарних препаратів, пакувальних матеріалів, обладнання та запасних частин, – зауважив Сергій Карпенко. – З вересня суттєво подорожчали енергоносії для промислових споживачів, збільшилися логістичні витрати через зростання цін на пальне. Всі ці чинники призвели до збільшення собівартості продукції».
Як повідомлялося, Мінагрополітики та Союз птахівників України стабілізують ціни на яйця.