Тваринництво

Як зміниться споживання м'яса у світі в найближче десятиріччя

У найближче десятиліття глобальне споживання м’яса зросте на 47,9 млн тонн. Найбільше зростання очікується на м’ясо птиці, ягнятину та яловичину. Свинина ж стане третім за обсягом драйвером зростання ‒ попит на неї додасть 5%, до 130 млн тонн у забійній вазі.

Про це свідчить оновлений прогноз ОЕСР-ФАО Agricultural Outlook 2025-2034, пише PigUA.

Утім, динаміка по регіонах суттєво відрізнятиметься. В Китаї, ЄС, Японії та Швейцарії споживання свинини скоротиться через високе базове споживання й більше уваги до питань здоров’я, екології й добробуту тварин. У країнах із високим доходом загалом  попит на м’ясо стагнує через подібні чинники.

Натомість у Латинській Америці прогнозується найбільше зростання споживання свинини на душу населення ‒ на 1,3 кг на рік. Це пояснюється конкурентною ціною свинини, як порівняти з яловичиною. У більшості інших регіонів, зокрема в Азії, Північній Америці та ЄС, споживання на душу населення зростатиме повільніше чи навіть трохи скоротиться. У цілому світове споживання свинини на душу населення знизиться на 4% проти базового періоду.

Хоча обсяги виробництва м’яса зростатимуть, завдяки покращенню генетики, підвищенню ефективності відгодівлі й забою, вплив галузі на довкілля зменшиться. Так, підвищення забійної маси забезпечить 27% приросту обсягів виробництва свинини. А, попри 13% зростання загального обсягу виробництва м’яса, викиди парникових газів збільшаться лише на 6%.

Зміняться й глобальні торговельні потоки: зменшення ролі Китаю як імпортера м’яса (його частка впаде з 20% до 16%) вже позначається на експортній політиці ключових постачальників. Загалом світовий імпорт м’яса за десятиліття зросте лише на 10%, що значно менше за темпи попередніх років (37%). На цьому тлі посилюється ризик скорочення обсягів торгівлі за введення обмежень із боку країн.

Окрему увагу прогноз приділяє біобезпеці. Спалахи хвороб тварин ‒ африканської чуми свиней, грипу птиці, ящуру й нашестя личинок гвинтової мухи Нового Світу ‒ створюють значні ризики для м’ясного ринку. Аналітики закликають до міжнародної співпраці у сфері біобезпеки як ключової умови сталого розвитку сектору.

Як повідомлялося, світові ціни на м’ясо у червні сягнули рекордних значень.