Як зменшити відмітності у якісних показниках добових курчат
Основними причинами значної неоднорідності за живою масою й іншими показниками в добових курчат можуть бути:
– відсутність калібрування інкубаційних яєць за масою під час закладання в інкубатор;
– інкубування в одній партії яєць від різновікової птиці;
– порушення режимів збирання, обробки, транспортування, зберігання в інкубації яєць.
Відомо про високу позитивну кореляцію між масою інкубаційних яєць і масою виведеного молодняку, подальшим їх ростом і розвитком.
Калібрування за масою яєць від одновікової птиці та закладання в інкубатор раніше більших яєць дає змогу не лише створити кращі умови їх інкубації, а й значною мірою синхронізувати вивід й отримати однорідний за масою та якістю добовий молодняк.
Потрібно враховувати те, що з віком птиці маса яєць збільшується, але зменшується тривалість їх інкубації. Особливо істотне зменшення спостерігається з 28- до 32-тижневого віку.
Однією з причин нерівномірності за живою масою добового молодняку курей є інкубування в одній партії яєць із різним терміном попереднього зберігання.
Однорідна температура для всіх яєць усередині однієї шафи на початку інкубації є основним чинником для рівномірного розвитку ембріонів усієї партії яєць.
Спільне вирощування молодняку, виведеного з яєць різних вагових категорій, нівелює переваги калібрування інкубаційних яєць. Тому для підтримання однорідності стада потрібно роздільно вирощувати курчат, виведених із яєць різних вагових категорій.
Вирощування курчат у рівновагових групах сприяє послабленню конкуренції всередині стада, підвищенню збереженості, збільшенню темпів росту й у результаті — однорідності стада за живою масою.
Додати коментар