Тваринництво

Як здешевити раціон свиней без втрати поживної цінності

Як здешевити раціон свиней без втрати поживної цінності

Витрати на корми становлять найбільшу частку собівартості виробництва свинини. І відчутний важіль здешевлення продукції – саме там.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів головний технолог «Агропрайм Холдинг» (Одеська область) Василь Лимар.

«Нині набуває популярності вирощування та використання гібридного жита. Основні його переваги – висока врожайність (до 10 тонн/га), нижча собівартість проти пшениці за однакової поживності. Через високий уміст цукрів свині добре поїдають такий корм», – зазначив він.

Також важливо, що такий продукт є найбезпечнішим щодо ураження мікотоксинами, додав головний технолог.

Також цікава культура, за словами Василя Лимаря, – сорго кормове, яким на 90% можна замінити кукурудзу.

«В Україні його успішно вирощують у деяких господарствах Півдня, а на Київщині в Рокитнянському районі мають рекордний показник урожайності – 14 тонн/га, тож за нинішніх посушливих умов сорго дуже актуальне через високу посухо- та жаростійкість», – наголосив Василь Лимар.

Як повідомлялося, найкращий варіант – виростити свиню якнайшвидше.