Як забезпечити колір жовтка в яйцях
Ідеального кольору жовтка не існує, оскільки на нього сильно впливають переваги споживачів. Азійські споживачі люблять помаранчевий або червоний жовток, європейські віддають перевагу золотисто-жовтому. Виробник може налаштувати потрібний колір, додавши натуральну сировину до корму: жовту кукурудзу, люцерну, сушені овочі або інші рослинні матеріали.
Про це пише Poultry World.
Наприклад, трав’яне борошно зробить жовток темнішим, а годування іншими видами зернових – світлішим.
Золотий жовток визначається двома компонентами – жовтий базовий колір і червоний для його поглиблення. Лютеїн і зеаксантин є каротиноїдами, які забезпечують жовтий колір, кантаксантин – червоний. Добавки можуть бути додані в корм, але вони не завжди мають бажаний ефект.
7 проблем із пігментацією та шляхи їх усунення
1. Руйнування пігменту в кормі. Потрібно зберігати добавки і премікси в герметичних контейнерах у прохолодному місці і ніколи не піддавати дії сонячних променів. Не варто зберігати їх занадто довго.
2. Недостатня кількість каротиноїдів у кормі. Це може статися, якщо використовують природні джерела, концентрація яких може варіюватися. Пігментами, що додаються, керувати легше.
3. Недостатній запас пігментів у птиці, яка починає відкладати яйця. Треба почати годувати її пігментами за два-три тижні до відкладання яєць.
4. Окислювальні речовини або антагоністи пігменту в кормі. Деякі речовини можуть мати негативний вплив на дію пігментів, наприклад ячмінь і тритикале в кормі. У таких випадках необхідно додавати в корм вищу концентрацію пігменту. Якщо винуватцем є окислювач, додати антиоксиданти.
5. Погане змішування кормів. Перед тим, як остаточно змішати пігменти з кормом, завжди потрібно попередньо змішати пігменти. Цей метод дає кращі результати змішування.
6. Погані умови зберігання. Необхідно зберігати корм у сухому і холодному стані. Зберігання кормів у вологих та/або теплих умовах знижує ефективність пігментів.
7. Грубе поводження з кормами або їхнє транспортування. З кормом треба поводитися обережно, щоб уникнути розподілу різних компонентів. Особливо, якщо в системі подачі корму використовуються шнеки.
Як повідомлялося, через переохолодження яєць може з’явитися «гумова» текстура жовтка.