Як птиця регулює тепловіддачу
Птиця не має потових залоз для регуляції тепловіддачі. Надлишки тепла виділяються її організмом чотирма основними шляхами: тепловипромінюванням, теплопровідністю, конвекцією та, якщо їх недостатньо, випаровуванням.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
За тепловипромінювання тепло з поверхні шкіри птиці через повітря передається іншому об’єкту, зокрема іншій птиці. Саме це створює проблему за посадки високої щільності у спекотні місяці.
Теплопровідність передбачає передання тепла від тіла холоднішим об’єктам, з якими птиця безпосередньо стикається, наприклад годівницям, підлозі або воді з обприскувачів. Часто під час роботи обприскувачів повітря пташника перенасичується вологою, що посилює вплив тепла на організм птиці.
У процесі конвекції тепло переміщується від поверхні шкіри потоком повітря. Курчата часто підіймають крила, щоб оголити мало оперену поверхню шкіри й збільшити площу тепловіддачі.
Коли температура тіла птиці сягає 41 °С, ефективність тепловипромінювання, теплопроведення та конвекції знижується, й основним механізмом виведення тепла стає випаровування води за допомогою її прискореного дихання. За випаровування 1 г води втрачається 540 кал. енергії, необхідної для підтримки життєдіяльності.
Крім того, носова порожнина птиці фільтрує повітря, що надходить у дихальні шляхи, від пилу і бактерій. Тому виділення надлишків тепла шляхом випаровування води під час дихання може збільшити захворюваність птиці на вторинні бактеріальні інфекції. Якщо механізми регуляції теплообміну не справляються, у птиці розвивається теплове виснаження.
Як повідомлялося, наслідки теплового стресу часто спостерігають у перший тиждень життя птиці.