Тваринництво

Як перетравлюються жири в організмі птиці

Як перетравлюються жири в організмі птиці

Засвоюваність ‒ головний чинник, який впливає на вивільнення енергії з жиру, що надходить в організм птиці з кормом, пише журнал «Наше птахівництво».

Засвоюваність залежить від:

‒ довжини вуглецевого ланцюга,

‒ кількості зв’язків із воднем,

‒ конкретного розташування насичених і ненасичених жирних кислот у структурі тригліцеридів,

‒ складу жирних кислот,

‒ структури раціону,

‒ статі і віку птиці,

‒ складу кишкової мікрофлори тощо.

Жири перетравлюються в дванадцятипалій кишці під дією солей жовчних кислот і ліпази соку підшлункової залози. Запускає цей процес гормон холецистокінін. У результаті утворюються так звані міцели (агрегати частинок в колоїдному розчині) з моногліцеридів, дигліцеридів і вільних жирних кислот. Міцели можуть містити й жиророзчинні вітаміни.

Варто зазначити, що ненасичені жирні кислоти мають вищу здатність утворювати міцели, ніж насичені, через що можуть поглинати насичені кислоти за змішування з ними.

Далі вивільнені жирні кислоти повторно етерифікуються й утворюють ліпопротеїни, фосфоліпіди, ефіри холестерину, потрапляючи в такому вигляді в кровоносну систему зі шлунково-кишкового тракту.

Як повідомлялося, рослинні жири організм птиці засвоює ефективніше.