Як оптимізувати годівлю корів
За розрахунку раціону одним з основних завдань кожного фермера є не тільки збільшення продуктивності, а та/або зниження витрат на годівлю.
У середньостатистичному повноцінному раціоні високопродуктивних корів близько половини вартості становлять протеїнові інгредієнти.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
У пошуку відповіді на запитання, як збільшити ефективність протеїнових кормів і знизити затрати на годівлю, слід зосередитися на трьох аспектах:
– загальний рівень протеїну в раціоні дійних корів;
– баланс джерел протеїну відповідно до потреб у розщеплюваному в рубці протеїні (RDP) і нерозщеплюваному в рубці, або байпас, протеїні (RUP). Точнішим і сучаснішим підходом є балансування раціону згідно з потребами в метаболічному протеїні (DVE) чи окремих амінокислотах;
– вартість альтернативних джерел протеїну. Сучасні дослідження та практичний досвід показують, що за правильного балансу RDP і RUP у раціоні рівень сирого протеїну може бути нижчим, ніж раніше розраховували.
Високого рівня виробництва молока можна досягти з рівнем сирого протеїну 17% в 1 кг сухої речовини, але тільки за рівня RUP не менше як 40%.
Це – перший крок до скорочення затрат на годівлю без втрати рівня виробництва молока. Такий підхід дозволить не лише знизити вартість загального раціону, а й покращити ефективність використання протеїну коровою.
Нагадаємо, у спеку необхідно ретельніше контролювати годівлю корів.
Як повідомлялося, розташування хедлоків під кутом дозволить збільшити фронт годівлі корів.