Як оцінити фертильність корів та які чинники на неї впливають

Сучасне молочне та м’ясне скотарство прямо залежить від ефективності відтворення стада. Щорічне отримання потомства від кожної корови забезпечує стабільну продуктивність і рентабельність господарства.
Про те, за якими критеріями оцінюють здатність корів відтворювати потомство та які чинники на це впливають, пише кандидат сільськогосподарських наук, експерт з годівлі компанії ТзОВ «Йозера Україна» Олег Осіпенко у журналі The Ukrainian Farmer.
Фертильність корів оцінюють за такими показниками:
- сервіс-період (від отелення до запліднення, норма 60–80 днів);
- індекс осіменіння (1,3–1,7);
- міжотельний період (12–13 місяців);
- % тільних корів (що вищий, то краще).
Скорочення сервіс-періоду та досягнення високого відсотка тільності напряму підвищує продуктивність стада.
На фертильність впливає комплекс чинників. Основні з них:
- Менеджмент відтворення – своєчасне виявлення охоти, осіменіння, діагностика тільності, лікування хвороб. Високопродуктивні корови мають коротшу охоту (2–5 год), що ускладнює її виявлення, тому бажано автоматичний моніторинг активності;
- Генетика – спадковість, вік і вгодо ваність корів. Надмірна або недостатня вгодованість (BCS<2,5 або >3,75) зни жує статеву активність;
- Стан здоров’я – післяотельні усклад нення, інфекційні та метаболічні хво роби (метрит, кетоз, гіпокальціємія) порушують статеву функцію;
- Годівля – забезпечення енергією, білком, мінералами (Se, Zn, Mn), віта мінами (A, E, бета-каротин). Брак цих компонентів або наявність мікотоксинів у кормах знижує запліднюваність.
За оцінками, генетика визначає близько 15% рівня фертильності, а решта 85% залежать від менеджменту, з яких:
- 10% – гігієна,
- 5% – умови утримання,
- 40% – керування відтворенням,
- 30% – годівля.
Таким чином, фертильність є головним показником ефективності молочного господарства. Її покращення можливе через комплексне керування годівлею, здоров’ям, генетикою та відтворенням корів.
Нагадаємо, у транзитний період корів захищений метіонін поліпшує продуктивність, а селен у раціоні молочних корів поліпшує стан організму для наступної тільності.