Тваринництво

Як оцінити фертильність корів та які чинники на неї впливають

Сучасне молочне та м’ясне скотарство прямо залежить від ефективності відтворення стада. Щорічне отримання потомства від кожної корови забезпечує стабільну продуктивність і рентабельність господарства.

Про те, за якими критеріями оцінюють здатність корів відтворювати потомство та які чинники на це впливають, пише кандидат сільськогосподарських наук, експерт з годівлі компанії ТзОВ «Йозера Україна» Олег Осіпенко у журналі The Ukrainian Farmer.

Фертильність корів оцінюють за такими показниками:

  • сервіс-період (від отелення до запліднення, норма 60–80 днів);
  • індекс осіменіння (1,3–1,7);
  • міжотельний період (12–13 місяців);
  • % тільних корів (що вищий, то краще).

Скорочення сервіс-періоду та досягнення високого відсотка тільності напряму підвищує продуктивність стада.

На фертильність впливає комплекс чинників. Основні з них:

  • Менеджмент відтворення – своєчасне виявлення охоти, осіменіння, діагностика тільності, лікування хвороб. Високопродуктивні корови мають коротшу охоту (2–5 год), що ускладнює її виявлення, тому бажано автоматичний моніторинг активності;
  • Генетика – спадковість, вік і вгодо ваність корів. Надмірна або недостатня вгодованість (BCS<2,5 або >3,75) зни жує статеву активність;
  • Стан здоров’я – післяотельні усклад нення, інфекційні та метаболічні хво роби (метрит, кетоз, гіпокальціємія) порушують статеву функцію;
  • Годівля – забезпечення енергією, білком, мінералами (Se, Zn, Mn), віта мінами (A, E, бета-каротин). Брак цих компонентів або наявність мікотоксинів у кормах знижує запліднюваність.

За оцінками, генетика визначає близько 15% рівня фертильності, а решта 85% залежать від менеджменту, з яких:

  • 10% – гігієна,
  • 5% – умови утримання,
  • 40% – керування відтворенням,
  • 30% – годівля.

Таким чином, фертильність є головним показником ефективності молочного господарства. Її покращення можливе через комплексне керування годівлею, здоров’ям, генетикою та відтворенням корів.

Нагадаємо, у транзитний період корів захищений метіонін поліпшує продуктивність, а селен у раціоні молочних корів поліпшує стан організму для наступної тільності.