Як обрати промисловий інкубатор

Вибір промислового інкубатора залежить від масштабу виробництва, доступного бюджету та рівня автоматизації, який потрібен підприємству.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Інкубатори можна розділити за кількома критеріями:
1. За рівнем автоматизації: ручні потребують постійного контролю параметрів і перевертання яєць вручну; напівавтоматичні обладнано механізмом перевертання яєць, але температуру й вологість регулюються самостійно; автоматичні оснащено датчиками й електронним керуванням.
2. За способом циркуляції повітря: з природною вентиляцією ‒ тепло і вологість розподіляються природним шляхом без вентиляторів; з примусовою вентиляцією ‒ вентилятори рівномірно розподіляють тепло й вологість, що підвищує ефективність інкубації.
3. За місткістю: малі ‒ на 10-100 яєць; середні вміщують 100-1000 яєць; промислові ‒ до 100 000 яєць.
При виборі моделі враховують такі критерії: місткість і продуктивність (який обсяг завантаження буде й відсоток виведення здорових курчат), автоматизація процесів (регулювання температури, контроль вологості, вмонтовані датчики CO2, вентиляція й перевертання яєць).
Якщо господарство має великі обсяги виробництва, краще обирати повністю автоматизовані інкубатори, що потребують мінімального контролю.
Також слід звертати увагу на енергоефективність обладнання й додаткові джерела живлення на випадок вимкнення світла.
Матеріали, з яких зроблено інкубатор, також мають значення. Термостійкі та антикорозійні прослужать довше, корпус має легко очищатися.
Крім того, важливо, щоб був захист від перегрівання для запобігання загибелі ембріонів у разі технічних несправностей.