Тваринництво

Як чорна ікра з Китаю стає «європейською»

Як чорна ікра з Китаю стає «європейською»

Усупереч поширеним міфам, нелегальний вилов не є системним конкурентом для промислового виробника осетрової ікри. Браконьєрство існує (переважно в дельті Дунаю), але це ‒ мізерні обсяги в масштабах ринку.

Про це в своїй колонці на Аgrotimes пише співзасновник компанії Ukrainian Caviar Berry Олександр Корх.

«Умовний дядько з сіткою не в змозі забезпечити стабільні тоннажні партії, ‒ зазначає він. ‒ Основну загрозу для українського виробника чорної ікри становить не браконьєр, а демпінг перемаркованого китайського імпорту».

Промислове виробництво осетрової ікри в Китаї ‒ понад 200 тонн на рік. Країна лідирує на світовому ринку в цьому сегменті. Величезні обсяги китайської сировини потрапляють на ринок ЄС та України за низькими цінами. В Європі цей продукт масово перефасовують: шахрайство вилилося в ключову проблему ринку, підкреслює Олександр Корх.

«Схема працює так: дешевий імпорт із КНР отримує етикетку «Made in Germany/France/Italy» чи видається за український локальний продукт. У результаті низькоякісна сировина, часто з присмаком твані через специфіку кормів, продається за преміальною ціною. Споживач переплачує за «європейський» бренд, отримуючи азійський мас-маркет», ‒ пояснює експерт.

Вітчизняний виробник не витримає конкуренції з Китаєм ціною. Українська переможна стратегія, на думку Олександра Корха, ‒ якість і чесність походження чорної ікри.