Яйця можна збагатити омега-3 жирними кислотами
Для збільшення в яйцях вмісту омега-3 жирних кислот до раціону птиці вводять такі компоненти, як насіння й олія льону, ріпаку, рижику, конопель; борошно та жир із деяких видів морських риб (лососевих, оселедцевих, скумбрієвих тощо).
За введення в корми рослинних джерел поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) у яйцях переважно збільшується вміст ліноленової жирної кислоти; за введення риб’ячого жиру або борошна – вміст ейкозапентаєнової та докозагексаєнової жирних кислот.
Водночас уведення окремих компонентів – джерел ПНЖК у комбікорм для птиці має свої обмеження. Введення більше як 15% насіння льону призводить до зниження маси яєць і надає їм неприємного присмаку та запаху. Присмак і запах риби у яйцях з’являється вже за вмісту в кормах 5-10%-го рибного борошна або понад 1,5% риб’ячого жиру.
Встановлено, що цей запах і присмак з’являється, головним чином, унаслідок окислення жирів цих продуктів, тому в разі їх застосування до комбікорму рекомендується додавати спеціальні антиокислювачі.
У цьому сенсі перспективнішим способом збагачення яєць ПНЖК можуть бути морські мікроводорості (сухі, концентрати або олія).
Додати коментар