Тваринництво

Виводимість інкубаційних яєць дуже падає, коли мармуровість шкаралупи перевищує 60%

Виводимість інкубаційних яєць дуже падає, коли мармуровість шкаралупи перевищує 60%

Значна мармуровість шкаралупи інкубаційних яєць є серйозним недоліком і має відчутний негативний вплив на їхню виводимість.

Про це свідчать результати досліджень на базі Інституту птахівництва УААН, пише журнал «Наше птахівництво».

В інкубаційних яйцях із мармуровою шкаралупою зародки на 13-ту та 25-ту доби інкубації відстають у розвитку від зародків із нормальних яєць. Так, на 13-ту добу зародки першої категорії з нормальних яєць становлять 68%, із яєць із мармуровою шкаралупою ‒ тільки 27%. Аналогічна тенденція зберігається до перенесення яєць у вивідну шафу на 25-ту добу інкубації.

Така ситуація пов’язана з порушенням водного обміну через більшу за норму втрату води під час зберігання та в період інкубації через пористість шкаралупи.

Яйця з вадами також демонструють гірші результати інкубації за всіма показниками.

За мармуровості шкаралупи порушуються всі показники, що характеризують якість шкаралупи: щільність, товщина, пружна деформація та пористість. Природно, що і показники інкубації знижуються. Значне зниження виводимості відбувається, коли мармуровість шкаралупи перевищує 60%.

Як повідомлялося, у перепелиних яєць, ймовірно, практично відсутня мармуровість шкаралупи.