Вирощені в Україні кози більш адаптовані до місцевих умов

Фермерське господарство «Українець Агро» (Київська область) віддає перевагу вітчизняним козам і цапам.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів директор господарства Микола Мошук.
«Була можливість купити племінних кіз за кордоном, поготів, що й держава виплачує компенсацію за придбання племінних тварин. Проте вирішили віддати перевагу місцевому племінному молодняку», ‒ зазначив Микола Мошук.
Він наголосив, що успіх ферми на 60-70% залежить від людини. Якщо ж купити племінних кіз у Європі по 400 євро, треба створити для них ідеальні умови утримання, як у європейських фермерів, які роками ведуть цей бізнес, мають державну підтримку.
«Треба навчити персонал відповідально ставитися до тварин. Повинні бути якісні корми: і зерно, і сіно. А кози, вирощені в Україні, більш адаптовані до місцевих умов, зокрема погодних, адже наші тварини влітку ‒ на пасовищі. Ось тому вирішили придбати вітчизняних кіз і покращувати стадо, змінюючи цапів, адже продуктивність кози залежить від цапа», ‒ пояснив Микола Мошук.
Племінних господарств в Україні достатньо: і з розведення кіз, і цапів, стверджує Микола Мошук.
«Востаннє кіз купували у 2016 році, відтоді оновлюємо стадо новими цапами від вітчизняних виробників», ‒ підкреслив він.
Нині на фермі 450 голів кіз: 380 голів дійних, 60 ‒ ремонтного молодняку, 11 цапів, решта ‒ козенята. За словами керівника, зупинилися на зааненській породі, бо вона молочна, найпоширеніша.