Вівці ассаф за одну лактацію можуть давати 600 л молока
Ассаф – синтетична порода овець, що походить з Ізраїлю. Її вирощують в усіх країнах Європи й Азії завдяки здатності цієї породи добре пристосовуватися до нових умов та економічній ефективності вирощування. Це – молочний тип тварин.
Завдяки розвитку генетики й розробленню збалансованих кормів продуктивність ассафів за одну лактацію (150 днів) сягає 600 л молока з умістом жиру 6,2%, протеїну – 5,3% та сухої речовини – 16,8%, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Овече молоко особливо багате на сирні компоненти – такі, як жир і білок. Зазвичай із однакової кількості овечого та коров’ячого молока з першого можна отримати в середньому вдвічі більше сиру.
Овече молоко утворює тверду сирну масу – значно більшу, ніж є співвідношення між виробництвом сиру коров’ячого й овечого молока (1:2). Сир, отриманий із молока овець породи ассаф, має особливий зовнішній вигляд і смак.
Вирощування цієї породи овець здебільшого відбувається інтенсивним методом: тварин практично не випасають на пасовищах, отримують одне відтворення на рік.
Хоча є господарства, де ассафів вирощують екстенсивним методом. За такого методу тварини досягають трьох народжень за два роки.
Як повідомлялося, собівартість овечого молока зросла на 50%.