Тваринництво

Вірус АЧС виживає після заморожування та розморожування, ‒ дослідження

Вірус африканської чуми свиней (АЧС) зберігає життєздатність навіть після багаторазового заморожування та розморожування. Це відкриває нові можливості для транспортування й зберігання зразків у діагностичних цілях.

Такі результати отримали під час дослідження вчені Університету штату Канзас (США), пише PigUA.

Дослідники переконалися, що вірус був виявленим у зразках фекалій свиней і пилу з кормів навіть після повторного циклу заморожування, зберігання за температури +4°C та повторного розморожування. Хоча кількість вірусу АЧС у деяких зразках незначно зменшилася.

Хоча загалом віруси витривалі до низьких температур, АЧС як ДНК-вірус ‒ особливо стійкий, і може зберігатися практично невизначений час. Водночас цикли розморожування і повторного заморожування можуть частково пошкоджувати структуру вірусу через вологу й кристали льоду, що теоретично може впливати на точність діагностування.

Виробникам кормів і свинарям не слід нехтувати протоколами біобезпеки, зокрема зберіганням зерна й кормів за високих температур протягом тривалого часу. Адже поки це ‒ найкращий доступний метод стримування вірусу АЧС, стверджують учені. Хоча не всі науковці погоджуються із цим.