Тваринництво
Головне:
Тваринництво

Вирощування кларієвого сома дозволяє щільну посадку в басейні

Вирощування кларієвого сома дозволяє щільну посадку в басейні

Серед переваг вирощування кларієвого сома – те, що він витримує щільні посадки завдяки можливості дихати атмосферним повітрям. Він має легені, які заміняють зябра.

Про це Леонід Осадчий, який вирощує на аквафермі кларієвого сома, розповів в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer.

У цієї риби є свої вимоги: вона живе у теплій воді, оптимальна температура +25-27 °С. «Приміщення постійно опалюється, навіть улітку. Адже за температури меншої від +20 °С кларієвий сом перестає харчуватися, а за +13-15 °С гине», – зазначив Леонід Осадчий.

Сьогодні фермер вирощує 50-60 тонн сома на рік. «Можна було б і більше, але потреба ринку до такої кількості ще не доросла», – пояснив він.

Під сомом у нього близько 160 куб. м води з криниці, яка ходить по колу. Для очищення води встановлено механічний барабанний фільтр.

«Саме завдяки біологічному очищенню в нас на розведення риби витрачається відносно небагато води», – заважив Леонід Осадчий.

Для кожного віку риби є окремі басейни й напрацьована технологія вирощування.

Вирощування сома в аквагосподарствах, на відміну від традиційного ставкового господарства, тісно пов’язане з високими технологіями й гарантує безперечну якість продукту, підкреслив він.

«Замкнуте виробництво не залежить ані від пори року, ані від зовнішніх погодних умов. У наших басейнах літо – цілий рік, що дозволяє регулярно отримувати партії продукції стабільної якості, – зазначив Леонід Осадчий. – Це дуже важливо, особливо в той час, коли рибний ринок майже повністю складається з продукції глибокої заморозки. Ми пропонуємо лише живу рибу».

Мине рік-два, й українці розкуштують кларіуса, який є дуже смачним і корисним, вважає жашківський фермер.

Довідка

Акваферма Леоніда Осадчого з вирощування кларієвого сома (Жашків, Черкаська область) входить до десятки найбільших в країні з розведення поки що незвичного для українців виду риби.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!

Журнали