В ЄС змінено правила щодо контролю трихінели
У Євросоюзі діятимуть нові правила відбору проб, еталонного методу виявлення й умови імпорту, пов’язані з контролем трихінели.
Відповідна постанова опублікована в офіційному журналі Євросоюзу 14 жовтня, пише pig333.
Ця постанова замінює еталонний метод, раніше встановлений стандартом ISO 18743:2015, задля гармонізації критеріїв застосування цього міжнародного стандарту в ЄС. У результаті полегшиться експорт свинини – без створення додаткових вимог або обтяжень для європейських лабораторій, які використовують еталонні методи у своїй офіційній роботі з контролю.
Розрізання туш свійських свиней більш ніж на шість частин дозволяється в обробному приміщенні, розташованому в тому ж приміщенні або приміщеннях, що прилягають до забійного цеху, до того, як стануть відомі результати аналізу на трихінелу, за умови, що дотримання певних вимог буде забезпечено без шкоди для безпеки кінцевого споживача цих продуктів.
Цей варіант є відповіддю на конкретну пропозицію Іспанії Європейській Комісії, яка схвалена всіма іншими країнами ЄС. На підприємствах, що виробляють м’ясо іберійських свиней, призначене для виробництва певних м’ясних продуктів, розрізання повинно проводитися до охолодження м’яса, коли результати тесту на трихінелу ще не отримані.
У будь-якому випадку оператор повинен забезпечити повну простежуваність продуктів, і м’ясо не може залишити приміщення для нарізання до отримання результатів.