В Україні оновили вимоги до меду
Мінагрополітики внесло зміни у вимоги до меду. Вони стосуються і термінології, і посилення вимог до складу продукту.
Відповідний наказ № 4091 від 12 листопада набуває чинності через шість місяців із дня його офіційного опублікування, пише LIGA.net.
Оновлені вимоги враховують положення Директиви 2001/110 ЄС про мед й Директиви (ЄС) 2024/1438 (сніданкової директиви), що забезпечує відповідність українського законодавства європейським стандартам.
Мед, вироблений за старими вимогами, може вироблятися ще три роки з моменту набрання чинності новим наказом (тобто до травня 2028 року), а продаватися – до закінчення терміну придатності.
Нові вимоги передбачають обов’язкове маркування походження меду: на етикетці має бути зазначена країна його збору. Якщо мед походить із кількох країн, треба буде зазначати всі з відсотковим співвідношенням.
Запроваджуються норми щодо збереження ферментів у меді, передбачена заборона на вилучення пилку й інших природних компонентів меду, крім механічних домішок. Це спрямовано на збереження натуральності й корисних властивостей продукту.
Нові вимоги до меду мають на меті підвищити його якість і натуральність на українському ринку, захистити права споживачів шляхом надання їм повної та правдивої інформації про продукт, сприяння експорту на європейський ринок.