Українська свинина матиме попит на внутрішньому ринку
Ціна на українську свинину цілком залежить від внутрішніх факторів, тоді як світові тенденції мають варіативний характер.
Про це у своїй колонці на Аgrotimes пише аналітик УКАБ Максим Гопка.
Міжнародні ціни на свинину зростають уже шостий місяць поспіль через обмежену пропозицію, що зберігається в Європі, та високий сезонний попит у світі.
«Передбачається, що високі ціни в ЄС триматимуться до середини осені, – зазначив експерт. – Скорочуючи експорт до Азії, країни Америки спробують використати свій шанс збільшити постачання свинини на європейський ринок».
А от для українців європейська свинина неприваблива. Ціни на живець свиней у ЄС та Україні різняться в середньому на 4-15 грн/кг, зауважив Максим Гопка.
«Вітчизняному переробнику в середньостроковій перспективі буде вигідніше купувати українську сировину, навіть якщо ціни зрівняються з європейськими, бо витрати на логістику з’їдатимуть частину прибутку», – наголосив він.
Рекордні ціни на свиней могли б підштовхнути європейських фермерів наростити поголів’я, та дорогі умови утримання, низький попит і поширення хвороб натомість вказують на довгостроковий спад.
«Тому зараз українським господарствам, котрі налагодили рентабельність виробництва, вигідно займатися свинарством і навіть потрібно, адже в середньостроковій перспективі українська свинина матиме попит на внутрішньому ринку й, за можливості, відкриватимуться нові експортні європейські ринки збуту», – переконаний Максим Гопка.
Нагадаємо, на межі літа й осені ціни на живець свиней стабілізувалися.